21.8 C
Prijedor

(VIDEO) U MUZEJU KOZARE OTVORENA IZLOŽBA MIRE MAODUŠ

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Noći muzeja, otvorena je izložba akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš u Muzeju Kozare. Izložba koja nosi naziv “Harmonija svetlosti” realizovana je u saradnji Galerije “Sreten Stojanović” i Muzeja Kozare.
U Muzeju Kozare izloženo je  dvadesetak radova ove autorke, koji pripadaju ranoj fazi njenog stvaralaštva. Prisjećajući se svojih početaka kroz izložene slike, autorka je objasnila koliko je rada i truda bilo potrebno, kako bi prošla prvu fazu svog stvaralaštva i mijenjala se kao slikar. Ukazala je na značaj svog rada koji je posvećen ćiriličnom pismu, koje Maoduševa putem svojih dijela predstavlja širom svijeta.
“Važno mi je prije svega da se predstavim našem narodu, da pokažem boje i ćirilična slova. Da pokažem slike koje mogu biti prihvaćene u Evropi i da oni nemaju predrasude što su to ćirilična slova na njima. Čak je i u Parizu izložena ‘Kaćuša’ koja je prikaz ruske narodne pesme”, rekla je Maoduševa.


Kako navode iz Muzeja Kozare, saradnja sa Mirom Maoduš počela je tokom prošle godine u okviru Likovne kolonije “Sreten Stojanović”, u kojoj je autorka bila jedan od učesnika.
“Ovaj događaj je zaista poseban u kulturološkom smislu i od izuzetnog je značaja za grad Prijedor. Sinoć je otvorena Mirina izložba u Parizu i koliki je Mira rodoljub, pored toga koliko je velika slikarka, govori činjenica da je ona odbila jedan Pariz kako bi večeras bila sa nama u Prijedoru”, navela je Mamićeva.


Otvaranju izložbe prisustvovali su i konzuli Republike Srbije u Republici Srpskoj Dragan Protić i Aleksandar Subotić, slikar Danko Brkić i direktorka “Galerije ‘73” iz Beograda Mirela Pudar.
Izložba radova Mirjane Mire Maoduš biće otvorena do 17. juna u Galeriji “Sreten Stojanović” i do 17. jula u Muzeju Kozare.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE