24.8 C
Prijedor

IDEAL SLOBODE – NAJVEĆA VRIJEDNOST SRBA

Ideal slobode je najveća vrijednost srpskog naroda, poručio je danas u Jezeru predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.
Ostojić je istakao da je čitava istorija srpskog naroda karakterisana borbom za slobodu koja je duboko ukorjenjena u biće i gene svakog Srbina.

“Upravo od Kosova polja do današnjeg dana svi mi vojnici koji smo se borili za slobodu, nosimo krst slobode i pobjede koji je nosio Car Lazar”, naglasio je Ostojić novinarima u Jezeru gdje je prisustvovao obilježavanju Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadisjkog /Republika Srpska/ puka.

On je svim pripadnicima Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog Republik Srpska puka čestitao krsnu slavu – Vidovdan.

Ostojić je naglasio da je Kosova kolijevka srpskog identiteta i nacionalnosti.

“Srpski narod se nikada ne smije, ne može i neće odreći slobode i Kosova i Metohije jer bi se tako odrekao jednog dijela istorije i samih sebe”, poručio je Ostojić.

Obilježavanje Vidovdana počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u porti Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u opštini Jezero služio NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, kao i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, te mnogobrojni mještani opštine Jezero.

Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vidovdan je i krsna slava parohije jezerske.

SRNA

NAJČITANIJE