24.8 C
Prijedor

(VIDEO) U NEDJELJU OBIJEŽAVANJE GODIŠNJICE PROBOJA FAŠISTIČKOG OBRUČA NA PATRIJI

U nedjelju, 30. juna na Patriji će biti obilježena godišnjica proboja fašističkog obruča u ofanzivi na Kozari u ljeto 1942. godine. Polaganjem vijenaca kod spomen kosturnice Macure program obilježavanja počeće u 11,30 časova. Za 12 časova predviđeno je polaganje vijenaca kod spomenika na Patriji, gdje će biti i obraćanje zvaničnika. U vrijeme proboja obruča poginulo je oko 900 boraca i oko 600 civila, od kojih je 312 zakopano u spomen kosturnici Macure. Iz prijedorskog SUBNOR-a pozivaju građane da u što većem broju dođu na Patriju.

“Pozivam građane grada Prijedora, građane svih sela ovoga kraja, a posebno Jelovčane da izađu na Patriju, da se sjete svih onih žrtava koje su pale u toku ofanzive. Naročito svojih sugrađana jer znamo da je u Gornjem Jelovcu poginulo 50 posto stanovnika. Zaslužili su da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo bar jednom godišnje izlaskom na Patriju”, poručio je Veljko Rodić, predsjednik gradskog SUBNOR-a.

                                                                                                Zoran Sovilj

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE