24.8 C
Prijedor

(VIDEO) JEDNOGLASNO USVOJEN PRVI REBALANS BUDŽETA U IZNOSU OD 83,6 MILIONA KM

Odbornici Skupštine grada Prijedora jednoglasno su usvojili prvi rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 83.681.471 KM. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da je budžetski okvir za oko 12.250.000 KM veći od plana za ovu godinu. U njemu je i kreditno zaduženje u iznosu od 6,5 miliona KM.

“Što se tiče kreditnog zaduženja najviše sredstava je otišlo na infrastrukturu, tačnije za asfaltiranje 4.550.000 KM. Imamo 200.000 KM za adaptaciju i rekonstrukciju domova na području našeg grada, 350.000 KM za drugu fazu izgradnju fiskulturne sale u Gomjenici, to je područna škola Osnovne škole ‘Branko Ćopić’. Imamo još milion maraka za prvu fazu kanalizacione mreže u Gomjenici što nas posebno raduje jer je to dugogodišnji problem koji su mještani tražili da se riješi i imamo 400.000 KM za izgradnju vodovodne mreže u Brezičanima”, naveo je Javor.

On ističe da je u rebalans uvršteno 1.900.000 KM iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika.

“Moram da iskažem veliku zahvalnost predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Kada govorim o tim sredstvima mogu da naglasim da se ta sredstva prvenstveno odnose na fiskulturnu salu u Gomjenici, prva faza 300.000 KM, zatim imamo podršku za asfaltiranje 700.000 KM i 500.000 za opremanje dječijeg vrtića”, objasnio je Javor.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginjić smatra da je prvi rebalans kompromis zahtjeva i onoga što je moguće. Ističe da bi drugi rebalans trebalo da bude u septembru ili oktobru.

“Mi se nadamo da ćemo u drugom rebalansu obuhvatiti i ove stavke koje nismo obuhvatili. Tu je akcenat na infrastrukturnim objektima, tu su i neka sociajlna davanja. Poseban akcenat je na troškovima života, rast cijena na malo je uslovio da plate zaposlenih, ne samo u Gradskoj upravi već i u preduzećima koja su vezana odnosno čiji je osnivač grad Prijedor moramo uobziriti. Svjesni smo da su to još uvijek skromna primanja, ali sa ovim osjetnim povećanje ublažićemo  tu socijalnu, odnosno ekonomsku situaciju zaposlenih”, izjavio je Kneginjić.

Odbornici su usvojili izvještaj o realizaciji Odluke o dopunskim pravima boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i umrlih RVI Odbrambeno-otadžbinskog rata u prošloj godini. Iz budžeta grada je za ove namjene izdvojeno 279.700 KM što je za 14.850 KM više nego godinu ranije.


Bojana Majstorović

NAJČITANIJE