24.8 C
Prijedor

PREDUZETI PREVENTIVNE MJERE ZAŠTITE IMOVINE U VRIJEME ODMORA

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je građane da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine, posebno tokom dužeg odsustva, te tako pomognu da se spriječi nastanak eventualne materijalne štete.
“MUP Srpske sprovodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su i preventivne mjere građana zaštite jako značajne”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ukoliko će duži vremenski period boraviti van kuće, iz resornog ministarstva savjetuju građane da, osim glavne brave na ulaznim vratima, ugrade i dodatnu, postave alarme, rasvjetu na objekatu sa senzorima pokreta i video-nadzor.

“Ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama ili saksijama za cvijeće jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu ‘skrivena’. Poželjno je i da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke, a kada ste odsutni, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan, odnosno da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu”, neki su od savjeta građanima.

Iz Ministarstva su poručili građanima i da ne objavljuju na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da su trenutno odsutni van mjesta prebivališta.

“Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana”, istakli su iz MUP-a Srpske.

Preventivne aktivnosti policijskih službenika u saradnji sa građanima svakako da značajno pomažu u sprečavanju krivičnih djela protiv imovine, a u prilog tome govori podatak da je u periodu jun-avgust 2023. godine evidentirano 163 krivičnih djela krađa, dok je u istom periodu 2022. godine evidentirano 185 ovih krivičnih djela, što je 22 krivična djela manje.

U navedenom, periodu prošle godine evidentirana su 132 krivična djela teška krađa, dok je 2022. godine u istom periodu evidentirano 181 navedeno krivično djelo, što je 49 krivičnih djela manje.

Besplatna telefonska linija 122 na raspolaganju je građanima 24 časa dnevno ukoliko primjete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na na parkingu ili neposrednom okruženju.

SRNA

Foto Pixabay

NAJČITANIJE