19.8 C
Prijedor

(VIDEO) NAGRAĐENI NAJBOLJI UČESNICI KONKURSA “MOJ GRAD”

Pobjednicima konkursa za najbolje likovne radove na temu “Ljepote mog grada i znamenitosti Prijedora” uručene su nagrade na prigodnoj svečanosti u Gradskoj upravi Prijedor. Konkurs je raspisao Grad Prijedor u saradnji sa prijedorskim Udruženjem likovnih umjetnika i Galerijom “Sreten Stojanović”. Jedna od dobitnica je Anđela Vukić, učenica OŠ “Branko Radičević”, koja je za prvo mjesto, uz prigodne poklone, dobila i novčanu nagradu od tri stotine maraka.
“Za ovaj konkurs sam crtala šetalište u gradu Prijedoru. Mnogo sam uzbuđena i iznenađena, jer se nisam nadala da ću osvojiti neku od nagrada. Prijedor za mene predstavlja predivan grad u kojem sam rođena i ne bih konkretno znala šta me je inspirisalo, sem te neke ljubavi prema mom gradu”, rekla je Vukićeva.

Olivera Brdar Mirković, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku, sa Anđelom Vukić


Konkurs je organizovan u tri kategorije, a osim po 300 KM za prva mjesta, druga mjesta nagrađena su sa po 200 i treća sa po 100 KM. Po riječima direktora Galerije “Sreten Stojanović” Borisa Eremića, Prijedor je jedini grad koji ima Udruženje likovnih umjetnika u Republici Srpskoj.
“Prijedor ima Muzej, Galeriju ‘Sreten Stojanović’ i Galeriju Udruženja likovnih umjetnika. Takođe, imamo Festival crteža i muzike koji je jedini takav na Balkanu. Jedini u bivšoj Jugoslaviji imamo Međunarodno bijenale radova na papiru. Imamo projekat ‘Prijedor, grad murala’ kao jedini u Jugoistočnoj Evropi. Sve ovo što pričamo o Prijedoru kao gradu slikara, ne bi bilo moguće bez podrške mladim umjetnicima, jer Prijedor kao lokalna zajednica podržava dva konkursa: ‘Moj grad’ i konkurs na temu ‘Sveti Sava’. Koliko znam, mislim da ni jedna lokalna zajednica ne izdvaja toliko za likovnu umjetnost kao naš grad”, naveo je Eremić.
Iz Gradske uprave navode da im je cilj da, putem nagrada i stimulacija, uključe što veći broj djece i mladih u aktivnosti i manifestacije koje Grad Prijedor organizuje.
“Već drugu godinu zaredom, Grad u okviru majskih svečanosti povodom Dana grada, organizuje konkurse na temu ‘Ljepote mog grada i znamenitosti Prijedora’. Prošle godine konkurs je bio raspisan za literarne radove, dok su ove godine u pitanju likovni radovi. Žiri nije imao lak zadatak, ali vjerujem da su odlično uradili svoj posao. Radovi koji su nagrađeni zaista govore u prilog tome da je Prijedor grad slikara i da slikarstvo u našem gradu, pored prošlosti i sadašnjosti, ima i te kako svijetlu budućnost. Gledajući očima školaraca, kako oni vide naš grad, ovo je definitivno najljepši grad i mi želimo da takav i ostane”, poručila je Danijela Dodoš, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE