29.5 C
Prijedor

(VIDEO) OBILJEŽEN DAN LJUBIJE

U Ljubiji je polaganjem vijenaca pored spomenika poginulim rudarima u Narodnooslobodilačkoj borbi i borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te parastosom u spomen sobi, obilježen dan ove mjesne zajednice, 22. maj.

Ovaj datum obilježava se kao dan Ljubije jer su 22. maja 1992. godine paravojne formacije u Hambarinama ubile dvojicu vojnika Jugoslovenske narodne armije iz ovog mjesta, a četvoricu ranili.

Tada je ranjen Ratko Miloica, a njegov brat Radovan je ubijen.

“Krenuli smo kući na odmor. U Hambarinama je bio punkt na kojem su nas presreli. Uzeli su nam dokumente i kada su vidjeli da smo mi vojska počela je pucnjava po nama”, sjeća se Miloica.

Ratko Marinović priča da je ubistvo mladih vojnika JNA  tragedija za čitavu Ljubiju.

“Radovan Milojica je brat od moje snahe, a  Rade Lukić je stričević tako da nas je familijarno, kompletno selo i regiju, pogodila njihova pogibija. Ranjena su još četvorica, dva Hrvata i dva Srbina”, priča Marinović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubija Goran Praštalo kaže da je iz ovog područja poginulo 175 boraca.

“Mi radimo i živimo normalno. Suživot sa ostalim narodima se odvija veoma lijepo, živimo složno. Sa Gradom Prijedorom i gradonačelnikom imamo izuzetne odnose i to možemo da pohvalimo jer nije tako bilo odmah poslijeratnih godina. Došle su nove generacije i mladi ljudi koji su nam pružili ruku i sa njima imamo veoma dobre odnose i gradimo Ljubiju. Mislim da će u narednom periodu biti dosta toga urađeno”, izjavio je Praštalo.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor podsjetio je da je Ljubija bila prepoznatljiva kao rudarska sredina u periodu prije rata, te da lokalna vlast ima najmjeru da više ulaže u ovo mjesto.

“Drago mi je što smo ovdje napravili dobru komunikacaiju sa mještanima. U prethodnom periodu asfaltirali smo dio saobraćajnice u Ulici Tone Perića koja prolazi kroz centar ovog naselja. Takođe jedno igralište, potom asfaltirali smo plato ispred ambulante, urađena je potpuna adaptacija i renoviranje ambulante Doma zdravlja. Ono što mogu reći da ćemo u narednom periodu adaptirati kancelarije mjesne zajednice”, izjavio je Javor.

On ističe da je jedan od najvažnijih projekata uređenje spomen-sobe i prostorije u kojoj se druže bivši borci.

“Tu sam dolazio više puta u prethodnom periodu i dogovorili smo da što hitnije treba krenuti u rekonstrukciju i adaptaciju. Grad Prijedor je za to obezbijedio 30.000 KM jer je toliko projektom predviđeno. Zavod za izgradnju grada je radio projekat, međutim kada smo raspisali tender niko se nije prijavio, pa smo samim tim tender ponovili i to je sada aktuelno. Čim završimo tendersku proceduru odmah ćemo ući u radove. Ono što me posebno raduje je da su mještani zadovoljni s obzirom da se decenijama nije radilo ništa”, rekao je Javor.

Mjesna zajednica Gornja Ljubija ima 2.000 stanovnika, a prije rata ih je bilo 5.000.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE