21.8 C
Prijedor

(VIDEO) OBILJEŽENA 82. GODIŠNJICA OD FORMIRANJA PRVE KRAJIŠKE UDARNE BRIGADE

U Lamovitoj je polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja i parastosom obilježena 82. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodno-oslobodilačke udarne brigade.  

Predsjednik prijedorske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je da je ova brigada imala hrabrost, junaštvo i sve ono što je krasilo partizanskog borca.

„Brigada je prešla 21.000 kilometara. Krenula je odavde 21. maja 1942. godine kada je ovaj kraj bio jedini slobodan u porobljenoj Evropi. Tada, kada se 25 dana živjelo u slobodi, stvoreni su bili uslovi da se formira ta brigada, treća po redu u zemlji. Svaki drugi dan je vodila bitke i imala je 399 bitaka. Iz neprijateljskih redova je izbacila 14.847 neprijateljskih vojnika, a to je ogroman doprinos u borbi protiv fašizma i ona je iznjedrila 25 narodnih heroja što je za ponos ovog kraja i brigade“, izjavio je Rodić.

Dodao je da je kroz nju prošlo 17.000 boraca.

„Odavde je krenulo 1.186 boraca, koliko ih je bilo na smotri, a kuda je god brigada prolazila priključivali su joj se borci iz drugih krajeva tako da je učestvovala u bitkama u BiH, Srbiji, u oslobođenju Beograda, na Sremskom frontu, u oslobođenju Zagreba i sve do granice sa Slovenijom, a gore je trebalo sačekati i ne dozvoliti da iz zemlje pobjegnu oni koji su okrvarili ruke i počinili zločine u ovoj zemlji, trebali su nekome da odgovaraju“, naveo je Rodić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar kaže da je naša obaveza i dužnost da prenesemo mladim generacijama put naših predaka.

„To je bio put slobode, antifašizma, put mira na ovim prostorima, jer da nije bilo naših predaka ne bi bilo ni mira na ovim prostorima, a zajedno sa ostalim snagama pobjeđen je fašizam kao najveće zlo 20. vijeka. U ovoj godini obilježavmo 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske kao jedan od najznačajnijih datuma u bližoj istoriji srpskog naroda. Formiranjem Vojske RS stvorena je i Republika Srpska u kojoj danas živimo u miru i slobodi“, rekao je Kolar.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE