24.8 C
Prijedor

OBJAVLJENI UKAZI PREDSJEDNIKA O PROGLAŠENJU IZBORNOG ZAKONA I ZAKONA O REFERENDUMU

 Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić izjavio je Srni da su danas u Službenom glasniku objavljeni ukazi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Srpske.
Lukić je napomenuo da je u javnosti poznato da su danas objavljeni zakoni prošli proceduru ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Srpske, da su u skladu sa procedurama usvojeni u Narodnoj skupštini Srpske, te da sada nesmetano ulaze u pravni sistem i međupravne propise Republike Srpske.

“Danas je tačno godinu dana od kako smo objavili ukaze predsjednika o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika i Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i nekako se pokazalo da su i ti datumi usklađeni jedan sa drugim. Znamo da je nakon tih prošlih odluka došlo do ovog političkog sudskog procesa”, istakao je Lukić.

Lukić je naveo da današnje objave predstavljaju redovnu aktivnost Službenog glasnika i pokazuju da je ovo glasilo u službi drugih institucija Republike Srpske i građana kojima je važno da pravni sistem i propisi Srpske budu na vrijeme i u skladu sa procedurama objavljivani.

“Službeni glasnik će ostati u službi instititucija, građana i pravnog sistema. Ovo je samo bio još jedan korak kojim smo to dokazali”, naglasio je Lukić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u Srpskoj.

“Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova”, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Narodna skupština je na istoj posebnoj sjednici usvojila Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske čija je namjera da se potpunije reguliše sprovođenje ovog oblika neposredne demokratije. 

SRNA, foto ATVBL.RS

NAJČITANIJE