Odlikaši  OŠ ”Petar Kočić”, njih 23,  danas su posjetili Rudarski fakultet u Prijedoru. Tu su imali priliku da nauče nešto više o rudama, metalima, istoriji prijedorskih rudnika, ali i istoriji Rudarskog fakulteta. Neki od njih, kako kažu, možda će jednog dana biti studenti ovog fakulteta.

U svijet rudarstva osnovce je na zanimljiv način uveo profesor Aleksej Milošević.

”Ukazali smo na vezu između hemije između geologije, rudarstva. Danas u vremenu horoskopa mi imamo problem da objašnjavamo da li je zemlja ravna , borimo se protiv raznih kvazi ekoloških udruženja. Sve to nauka savlada. Želimo negdje da učenike uputimo na koji način da oni formiraju svoje mišljenje kao budući hemičari ili geolozi”, rekao je profesor Milošević.

Prijedor je poznat kao rudarski grad i o tome treba da pričamo mlađim generacijama , poručuju iz osnovnih škola.

”Kada smo krenuli sa pričom o metalima i značaju Prijedora istorijski kao i sada o rudi i rudnicima koji se ovdje nalaze zajedno sa učenicima izrazili smo želju da posjetimo rudnik ili Rudarski fakultet. Djeca imaju priliku da vide sve uživo ono što smo radili u teoriji.” istakla je Lena Lukić, nastavnik hemije u OŠ ”Petar Kočić” Prijedor.

Iz Rudarskog fakulteta poručuju da su njihova vrata uvijek otvorena za one koji žele da se bolje upoznaju sa rudarstvom ili planiraju studirati na ovom fakultetu.

V.N.

Prethodni“VIŠE OD IGRE”: U PLANU SNIMANJE FILMA O FINALU KUPA RS IZ 1995. GODINE
SlijedećiVATROGASCI: PREVENTIVNO DJELOVANJE JE NAJBOLJA INTERVENCIJA