29.8 C
Prijedor

(VIDEO) OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA U GALERIJI ULUP-a

U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika Prijedor otvorena je izložba radova sedam prijedorskih gimnazijalaca i jednog učenika Osnovne škole “Dositej Obradović”, koja je realizovana u sklopu projekta “NAUM”.
Tema izložbe je grafika i s obzirom da se po prvi put susreću sa ovom likovnom tehnikom, učenici su zadovoljni rezultatima. Kako kažu, dali su maksimum. Svoje radove prijedorskoj publici prikazali su Elena Šarac, Lara Tadić, Martina Mandić, Oleg Grbić, Rahela Malešević, Teodora Vukojević, Teodora Tadić i Tamara Balać.
“U sklopu ovog projekta imali smo tu slobodu da sami biramo motive, tako da se svako od nas poslužio nekom sopstvenom inspiracijom i motivima iz poznatih filmova, knjiga i serija. Pronalazile smo inspiraciju u svemu”, rekla je Balaćeva.


Projekat je trajao nešto više od pola godine i imao je za cilj pružanje dodatnog sadržaja iz oblasti umjetnosti i kulture. Članica ULUP-a Andrea Krnetić Grbić, koja je ujedno i mentor, navodi da izložba predstavlja jedinstven spoj likovnog udruženja i metodičkog vaspitno-obrazovnog procesa.
“S obzirom da su to učenici koji su se prvi put upoznali sa grafikom, kada su došli u atelje, nisu ni znali šta je grafika, tako da su na početku pretežno bili neki laki motivi. U suštini izložba jeste prožeta tim nekim mladalačkim motivima, buntovništvom i njihovim razmišljanjima. Sedam učenica iz Gimnazije i jedan učenik prvog razreda OŠ ‘Dositej Obradović’ koji su učestvovali u projektu, radili su protekli period tehniku grafike, a najviše smo se bazirali na linorez. Ova izložba je rezultat našeg rada”, rekla je Krnetić Grbićeva.


Projekat je realizovan na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS i Društvom psihologa Republike Srpske. Podršku je dala i Gradska uprava Prijedor.
“Projekat ‘NAUM’ je nešto što je Gradska uprava podržala i uvrstila u ‘Prijedorsko ljeto 2024’ jer smo svjesni činjenice koliko je potrebno da damo podršku mladim ljudima u njihovim nakanama. Mi se nadamo da će to biti muzika, slikarstvo, vajarstvo ili bilo koji drugi vid umjetnosti, jer je umjetnost ono po čemu je Prijedor kao grad kulture poznat”, naglasio je Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.
Izložba u Galeriji ULUP-a biće otvorena narednih mjesec dana.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE