27.8 C
Prijedor

POŠTOVATI PRAVILA KORIŠTENJA DRONOVA

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apelovalo je da vlasnici bespilotnih letjelica, dronova dosljedno da potpuno poštuju pravila korištenja dronova, te posebno upozorilo na zabranu korištenja u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga da se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi ljudi.
Posljednji događaj u nedjelju, 9. juna, kada je u kompleksu Centra za obuku dron naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a pri slijetanju na pistu primjer je takvog neodgovornog postupanja, saopšteno je iz MUP-a.

Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mjesta je izvršen uviđaj i utvrđeno je da je na karting stazi sa više dronova snimana karting trka.

Policija je identifikovala lice iz Banjaluke koje je upravljalo ovom bespilotnom letjelicom i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Policijska uprava Banjaluka, kao ni MUP, nisu bili obaviješteni od organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.

Iz MUP-a podsjećaju da Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta, te je ovim nesmotrenim činom posljedica mogla biti daleko teža.

Navedenim Pravilnikom jasno su definisane razlike između tri vrste letova bespilotnih letjelica – komercijalnog, nekomercijalnog i izvođenja radova u letu, a svaki od ovih ima svoja specifična pravila.

Članom šest ovog pravilnika definisano je gdje se ne smije letjeti dronom u nekomercijalne svrhe – nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili ostalih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Razdaljina se povećava na 50 metara kada je riječ o snimanju veće grupe ljudi.

Isto tako, nije moguće snimati u blizini industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara.

Nije moguće letjeti u zonama letišta i unutar zone aerodroma, osim ako za to ne postoji saglasnost.

SRNA/ (Foto: EPA-EFE/Jose Jacome/ilustracija)

NAJČITANIJE