21.8 C
Prijedor

PRVI UPISNI ROK U SREDNJE ŠKOLE OD 17. JUNA

Upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2024/2025. godinu u Republici Srpskoj planiran je u dva upisna roka, i to od 17. do 28. juna i od 1. do 12. jula, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture.
Resorni ministar Željka Stojičić sutra će, povodom objavljivanja javnog konkursa za upis u prvi razred srednjih škola, održati konferenciju za novinare u prostorijama Ministarstva u 10.00 časova, na kojoj će predstaviti detalje konkursa i novine za sljedeću godinu.
Prema planu upisivanja, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole koji imaju 60 i više bodova je 17. i 18. juna, a rezultati upisa biće objavljeni 20. juna do 10.00 časova na oglasnoj tabli škole.
Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 24. juna, a završava se 26. juna.
Javnim konkursom predviđen je upis 10.197 učenika raspoređenih u 458 odjeljenja, od čega 2.256 učenika ili 22 odsto u zanimanja trećeg stepena složenosti, a 7.941 ili 78 odsto u zanimanja četvrtog stepena složenosti, od kojih u gimnazije 1.628 učenika ili 16 odsto.
Plan upisa po školama učenici će moći od sutra da pregledaju i u okviru android aplikacije “Vodič kroz zanimanja” koja je dostupna za besplatno preuzimanje na “gugl plej” marketu.
“Android aplikacija `Vodič kroz zanimanja` omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, pregled ponude zanimanja sa prikazom planiranog broja odjeljenja i učenika za upis, opise svih zanimanja, kao i pregled deficitarnih zanimanja”, naveli su u Ministarstvu.

Cilj Ministarstva je da na ovaj način pomogne budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje, a srednjim školama olakša promociju zanimanja i realizaciju aktuelnog plana upisa.

SRNA
Foto: Pixabay

NAJČITANIJE