24.8 C
Prijedor

(VIDEO) REPUBLIKA SRPSKA IMA MNOGO PRIJATELJA U EVROPI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio  je juče na Kozari da Republika Srpska ima mnogo prijatelja u Evropi, odgovarajući na pitanje novinara Kozarskog vjesnika o međunarodnim prijateljima. On je istakao da ima i onih koji su na vlasti u Evropi i da govore da je politika Republike Srpske ispravna.

„Mnogo mi prijatelja imamo u Evropi. Imamo čak i onih koji su na vlasti, koji nam u kuloarima govore da smo u pravu, da bi isto činili kao i mi. Jedan od najviših funkcionera EU svojevremeno mi je rekao: `Slušaj, čita se sve. Sad razumijem. I sve što radiš potpuno si u pravu. Ali nažalost svijet nije takav.Nije pravičan. Savjetovao me je da malo vodimo računa, ali je rekao da smo u pravu. Dakle, imate mnogo prijatelja. Sam njihov glas se još ne čuje, imate onih koji se čuju, veoma se jasno čuju i veoma jasno pozicioniraju srpski narod.Dakle, imate mnogo prijatelja. Samo njihov glas se još ne čuje. Ali,  imate I onih koji se čuju. Veoma se jasno čuju.I veoma jasno pozicioniraj. Mislim da je predsjednik Vučić rehabilitovao ulogu, ne samo srpske države, nego I srpskog naroda na međunarodnoj političkoj sceni.I da smo zajedno u naporima koje smo ulagali svo ovo vrijeme daleko se više razumijemo. Ali postoje oni “Ali, postoje oni koji su na nama napravili karijere u administracijama u Briselu, u SAD i oni su još na nekim važnim pozicijama, kao što je Marfi koji je bio asisent Holbruku, kao što je Džejms O* Brajan koji je bio asisent Medlin Olbrajt. I mnogi drugi koji su se tuda vukli ko splačina i na nama u tom periodu učili neke svoje zanate misle da će ovdje nakon 30 godina ponovo doći i sa istim metodama ponovo ravnati po BiH. Naravno da to ne ide tako. E sad ti postoje I neće oni dozvoliti da budu poraženi, jer to znači da im je poražena karijera. Ali, polako. Nije stvar ista kao što je bila prije 10 godina.Srpski narod je svjestan sebe, svoje uloge I svoje pozicije. Niko ovdje ne želi ništa da uradi da bi favorizovao srpski narod ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, a da bi to bilo na štetu drugih.Mi  tražimo  Mi tražimo za nas ono što priznajemo drugima, prava na identitet i postojanje, politički kapacitet koji svi imaju”, rekao je Milorad Dodik.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE