24.8 C
Prijedor

(VIDEO) ZA POLA GODINE PODNESENO 11.800 ZAHTJEVA ZA LIČNE KARTE

U Policijskoj upravi Prijedor za sada nema značajnijih gužvi, iako je primjetna veća potražnja za izdavanjem ličnih dokumenata. Građani kažu da nemaju zamjerki na rad policijskih službenika te da je uslužnost na zavidnom nivou.
“Svi su ljubazni. Uređeno je tako da uzmeš broj i sačekaš. Sve što mi je trebalo, izašli su mi u susret, namam prigovora”, rekao je jedan Prijedorčanin.
Prema podacima PU Prijedor, potražnja za izdavanjem ličnih dokumenata udvostručena je u odnosu na isti period protekle godine.
“Zbog sezone godišnjih odmora, primjetne su gužve na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata, ali tome nije razlog samo godišnji odmor već i redovna zamjena ličnih karata. Projekat CIPS po kome je počelo izdavanje novih ličnih karata, počeo je 2003/04. godine pa su ciklusi zamjene ličnih karata svakih deset godina. Tako smo imali 2013/14. godine povećane gužve, kao i ovaj put 2023/24. godine. Naime, oko 5.400 zahtjeva za izdavanje ličnih karata podneseno je u prvih šest mjeseci prošle godine, dok je za isti period ove godine podneseno 11.800 zahtjeva”, rekla je Ljiljana Rajlić, načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Prijedor.


Rok za izdavanje lične karte je 15 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva i iznosi 18 KM. Ukoliko je potrebna zamjena za isteklu kartu, procedura je ista ukoliko se radi o periodu manjem od mjesec dana. Za duži period potrebno je, uz zahtjev za ličnu kartu, dostaviti na uvid izvod iz matične knjige rođenih i  uvjerenje o državljanstvu.
Mogućnost za hitno izdavanje ličnih dokumenata postoji samo kod pasoša, gdje na standardu cijenu od 55 KM za odraslu osobu, treba doplatiti 200 KM kako bi ovaj dokument bio gotov u roku od 72 radna časa.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE