27.8 C
Prijedor

(VIDEO) „ŠESNAESTOMAJSKA BICIKLIJADA” OKUPILA OKO 600 UČESNIKA

Deveta „Šesnaestomajska biciklijada” okupila je oko 600 učesnika koji su svoje dvotočkaše vozili gradskim ulicama Prijedora.

Među učesnicima i ove godine bio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. On je izjavio da Grad podržava ovu manifestaciju čiji je jedan od ciljeva druženje.

„Drago nam je da promovišemo biciklizam kao zdrav način života, sport i druženje. Ovdje su svi dobrodošli, kao što vidite ima svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih. To je poruka koju želimo da pošaljemo, da smo jedinstveni, da je Prijedor grad za sve“, izjavio je Javor.

On je dodao da Grad, u saradnji sa Biciklističkim klubom „Kozara“  planira da označi biciklističku rutu po gradu, te da je u planu i označavanje mjesta za parking bicikala.

„Na tome smo radili, obezbijedili smo dio sredstava i očekujemo da ćemo u toku ove sezone početi realizaciju tog projekta. To je jedan motiv više za naše sugrađane koji imaju prostora i želju da se kreću biciklom, ali isto tako ljudima koji vole sport“, rekao je Javor.

Najmlađi učesnici biciklijade imali su priliku da se voze poligonom koji je postavio Auto-moto savez RS.

„Najmlađi Prijedorčani imaju priliku da na poligunu sa semaforima i horizontalnom signalizacijom voze bicikl i kreću se kao pješaci i samim tim da nauče osnovna pravila saobraćaja koja su im neophodna kako bi se bezbjedno kretali“, izjavila je Jelica Lubura, predstavnik AMS RS.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Nikola Torbica ističe da je bitno da biciklisti poštuju saobraćajne propise.

„Iako znamo da zakonski nije obavezno nošenje kacige mi preporučujemo svim biciklistima da uvijek nose kacigu, da moraju biti osvjetljeni, u uslovima slabe vidljivosti moraju imati fluoroscentni prsluk, da na biciklu moraju imati ispravne kočione sisteme, naprijed bijelo, nazad crveno svjetlo i da moraju poštovati sva ona pravila koja su vezana za bicikliste“, rekao je on.

„Šesnaestomajsku biciklijadu” organizovali su Biciklistički klub „Kozara“ i Turistička organizacija grada Prijedora.

Predsjednik Biciklističkog kluba „Kozara“ Goran Garača naveo je da ovaj klub broji 140 članova, te da primjećuje da se bicikl sve više koristi kao prevozno sredstvo.

 „Dokaz je odziv na današnjoj biciklijadi koji je fenomenalan, kao nikada do sada. Ponosan sam na ovo kao član i predstavnik ovog kluba, iz razloga što smo na prvoj biciklijadi 2016. godine imali oko 70 učesnika, a danas imamo preko 500 prijavljenih za nagrdnu igru, ali vjerujem da određeni broj nije ni prijavljen tako da možemo računati da imamo preko 600 učesnika na današnjoj biciklijadi“, rekao je Garača.

 „Cilj je promocija biciklizma, zdravog stila života i upotreba bicikla s obzirom na velike gužve u svijetu. Da li bili biciklisti ili rekreativci danas smo objedinjeni ovdje svi kao jedno, kao ljubitelji biciklizma“, navela je Dijana Aramanda v. d. direktora Turističke organizacije grada Prijedora.

Najsrećniji učesnici nagrađeni su biciklima. Gradonačelnik Slobodan Javor dodijelio je dječiji bicikl Sofiji Damjanović i bicikl za odrasle Viktoru Vukoviću, dok je učesnik Ivan Radetić nagrađen biciklom za odrsale od trgovine “LD BIKE”. Prigodnu nagradu dobio je Ljuboja Mutić za najoriginalniji bicikl. Milan Obradović (85) dobio je nagradu za najstarijeg učesnika, a devetomjesečni Pavle Velaula nagradu za najmleđeg učesnika.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE