16.8 C
Prijedor

SRPSKA OBILJEŽAVA DANE POBJEDE, VRS I SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U NDH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je da Srpska narednih dana obilježava tri značajna dana – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Vojske Republike Srpske /VRS/ i Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.
Egić je naglasio da je srpski narod imao dva antifašistička pokreta na samom početku Drugog svjetskog rata, te vodeću ulogu u borbi protiv okupatora.

“Srpski narod je dao najveću žrtvu i doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Egić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da će Dan pobjede biti obilježen sutra u Banjaluci, a obilježavanje počinje okupljanjem učesnika marša “Besmrtnog puka” u Parku Petar Kočić od 10.00 do 11.00 časova.

Učesnici marša u 11.00 časova kreću do Trga palih boraca, gdje je u 11.15 časova predviđeno polaganje vijenaca, a u 11.30 obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka biće obilježen u petak, 10. maja, u banjalučkoj Kasarni “Kozara”, a obilježavanje počinje parastosom u 11.00 časova, nakon čega će u 11.30 časova biti položeni vijenci.

Nakon toga slijedi postrojavanje jedinica, obraćanje zvaničnika i umjetnički program, dok su izjave za novinare planirane za 13.00 časova.

Egić je najavio da će u nedjelju, 12. maja, u Donjoj Gradini biti obilježen Dan sjećanja na žrtve gonocida nad Srbima, Jevrejima, Romima u NDH, te podsjetio da je ovo najveće stratište srpskog naroda, koji je mučki ubijan na najstrašnije načine.

“Ovaj dan obilježavamo zajedno sa Vladom Srbije i očekujemo dolazak najviših zvaničnika Srbije”, napomenuo je Egić.

Obilježavanje počinje polaganjem vijenaca i cvijeća na Grobno polje Topole u 12.00 časova, nakon čega će u 12.30 časova biti služen parastos i vjerski pomeni žrtvama genocida u NDH kod Grobnog polja Hrastovi.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 13.15 časova.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

SRNA

NAJČITANIJE