29.5 C
Prijedor

SUSRET ZVANIČNIKA NA RAČI

Uoči Svesrpskog sabora, zvaničnici Republike Srpske i Srbije sastali su se danas na graničnom prelazu Sremska Rača gdje će obići gradilište novog mosta na Savi koji je na dionici budućeg auto-puta koji Banjaluku spaja sa Beogradom.
Susretu prisustvuju predsjednici parlamenata Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, predsjednici vlada Radovan Višković i Miloš Vučević, kao i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Domaćini su zvaničnike iz Srpske dočekali srpskom dobrodošlicom, uz pogaču i so, koja označava blagostanje i mir.
Delegacije Srpske i Srbije će na samom mostu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić obavijestiti o toku izgradnje.
Na gradnju dionice auto-puta u Republici Srpskoj od Rače do Bijeljine dužine 20 kilometara do sada je uloženo blizu 83 miliona KM.
Projekat zajedno finansiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a iz Srbije je do sada doznačeno 19,5 miliona KM. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za izgradnju puta Bijeljina-Sremska Rača.
Izgradnja je povjerena konzorcijumu koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša, “Srbijaautoput” iz Beograda i Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.
Dionica u Srbiji od Sremske Rače do Kuzmina duga je 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 miliona evra.
Novi most na Savi ukupne je dužine 1.310 metara, sastoji se od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara, te čelične konstrukcije nad rijekom duge 330 metara.
Izvođač radova je turska kompanija “Tašjapi”.

SRNA

NAJČITANIJE