27.8 C
Prijedor

VESOVIĆ I ĆORIĆ DOGOVORILI JOŠ INTENZIVNIJU SARADNJU PRIVREDNIH KOMORA

 Direktor Centra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije /PKS/ Mihailo Vesović i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić dogovorili su danas u Beogradu još intenzivniju saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske u narednom periodu.
Na sastanku predstavnika dvije privrednih komora u PKS-u, koji je održan u okviru Svesrpskog sabora, istaknuto je da će fokus saradnje privrednih komora Srbije i Republike Srpske u narednom periodu biti na još snažnijoj podršci zelenoj i digitalnoj transformaciji i digitalizaciji kompanija, kao i rad na jačanju dualnog obrazovanja u Srbiji i Srpskoj.
Ocjenjujući da je današnji sastanak bratski susret predstavnika dvije privrede, Vesović je najavio da će PKS u narednom periodu još snažnije uključivati kompanije iz Republike Srpske u međunarodne aktivnosti.
“Želja nam je da pomognemo kompanijama u Republici Srpskoj da budu konkurentne, da zajedno sa srpskim rade i sa multinacionalnim kompanijama koje sve više investiraju u regionu”, rekao je Vesović.
On je naglasio da je Svesrpski sabor trenutak kada se iskazuje jedinstvo i da privredne komore daju dodatni doprinos jačanju sveukupnih privrednih veza Srbije i Republike Srpske.
Vesović je najavio da će na jesen u Srbiji biti održan višednevni poslovni forum dvije privrede.
Ćorić je rekao da su strateške grane saradnje dvije privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS-om radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u Republici Srpskoj.
“Privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se podiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi i upravo su to aktivnosti na kojima je u prethodnim godinama radila Privredna komora Republike Srpske uz podršku PKS-a”, ukazao je Ćorić.
On je dodao su iz Srbije prenesena iskustva u sferi dualnog obrazovanja, da je formiran Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Centar za digitalnu transformaciju i da se kroz saradnju dve komore održavaju brojni zajednički seminari namijenjeni privrednicima.

SRNA

Foto:Printscreen/Alo.rs/Boban Ristić

NAJČITANIJE