27.8 C
Prijedor

(VIDEO) ZBOG KLIMATSKIH PROMJENA SVE VIŠE ZASTUPLJENA PLASTENIČKA PROIZVODNJA

Plastenička proizvodnja je sve zastupljenija, a najviše zbog klimatskih promjena. Poljoprivredni proizvođači su zadovoljni podsticajima koje izdvaja grad Prijedor. Jedan od njih je i Neđeljko Petrović, vlasnik firme Agro „NV“. Posjeduje oko 1. 800 kvadrata plastenika , a isključivo se radi rasad u proljeće, dok se poslije i prerađuju gotovi proizvodi. Kiseli se kupus i ovaj  proizvod  je  našao  svoje mjesto širom marketa u Srpskoj. Petrović ima 7 plastenika.

„Svaki posao je zahtijevan.  Plastenici su jako zahtijevni.Morate ih otvoriti, morate ih prozračivati. Ne može se mjeriti proizvodnja na otvorenom i plastenička proizvodnja. Uvijek je 20,  do mjesec dana ranija proizvodnja u plasteniku, kvalitetniji SU proizvodi, to je neuporedivo. Što se tiče Gradske uprave nemamo zamjerki nikakvih. Svake godine imamo od njih redovne podsticaje“, navodi Petrović.

Plastenička proizvodnja obezbjeđuje kontrolisane uslove uzgoja. Proizvodnja povrća u zatvorenom prostoru je sve važnija naglašavaju u Odjeljenju za polj9oprivredu i ruralni razvoj. Na ovaj način se smanjuju negativni uticaji vlage, temperature i svjetlosti.

„Prema podacima kojima raspolaže Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj na području grada Prijedora ovom vrstom proizvodnje se bavi oko 50 proizvođača, koji proizvodnju obavljaju na ukupnoj površini od 4,5 hektara. To su naši proizvođači koji se nalaze u našem sistemu podsticajnih mjera. Iznos podsticajnih sredstava po ovom osnovu je do 2 KM po metru kvadratnom“, kaže Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Prošle godine na osnovu podsticaja je iz budžeta  je isplaćeno oko 80. 000 KM. Pruža se i podrška proizvođačima na otvorenom polju, a po tom osnovu je tokom prošle godine isplaćeno oko 17. 000 KM.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE