27.8 C
Prijedor

VIŠKOVIĆ: USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI MOŽDA POČETAK KRAJA UN U DOSADAŠNJEM OBLIKU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN možda značio početak kraja ove organizacije u dosadašnjem obliku, jer je očigledno ovo postao prostor lobističkih, interesnih sfera, gdje je pogaženo međunarodno pravo.
“Ta rezolucija u istorijskom smislu ne znači ništa, ali u političkom smislu predstavlja veliki problem jer će poremetiti odnose unutar BiH”, rekao je Višković.

On je dodao da će hipoteku genocidnosti, koju nosi ova rezolucija, nositi svaki Srbin, bez obzira gdje se nalazi, te zahvalio rukovodstvu Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovom timu na diplomatskim naporima.

“Međutim, ovo je politička priča. Gdje Srbija prođe u lobiranju, za njima idu Nijemci i pokušavaju to pokvariti. Dakle, vidite da postoji politički interes da bi oprali svoju biografiju”, istakao je Višković.

On je podsjetio da su prije mjesec dana promijenjena pravila glasanja, upravo da se ne bi doživio fijasko tokom glasanja, jer nemaju većinu, a neće je imati ni do 23. maja.

“Želim naglasiti da su sve rezolucije koje su se odnosile na genocid usvajane jednoglasno. I to nešto govori”, rekao je Višković za portal “Banjaluka.net”.

On je napomenuo da rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Savjeta bezbjednosti, ali da bošnjački narod i neke neprijateljski nastrojene vlade i zemlje prema Republici Srpskoj misle da ovu rezoluciju u narednom periodu mogu da koriste u političke svrhe.

“U smislu da Republiku Srpsku proglase genocidnom pa da traže da se ukine, i tako dalje. Sada imamo i informaciju da drugi amandman Crne Gore, koji kaže da je Republika Srpska neupitna, nije usvojen. Usvojen je onaj koji kaže da je odgovornost pojedinačna. To znači da se Republika Srpska ne može tretirati kao genocidna. Međutim, oni su igrali na varijantu da poslije te rezolucije krenu ka pokušaju ukidanja Srpske”, konstatovao je Višković.

On je naveo da je Nezavisna međunarodna komisija utvrdila da se u Srebrenici nije desio genocid, a obradili su period od 1992. do 1995. godine, a ne samo nekoliko dana jula 1995. godine.

“Kada je izvještaj objavljen, kao Vlada smo se potrudili da izvještaj dođe do svih ambasadora zemalja članica UN. Da li će neko od njih da ga pročita, nisam optimista. Ima više od 1.000 stranica, ali dovoljno je da pročitaju samo zaključak. Biće im jasno kako se manipulisalo brojevima. Jedan broj njih koji se vode kao sahranjeni danas je živ. Ima onih koji su stradali prije i poslije tih dešavanja”, rekao je Višković.

On je dodao da je 28. divizija takozvane Armije BiH u tom periodu odlučila da izvrši proboj od Srebrenice prema Tuzli, skoro 80 kilometara kroz teritoriju koju je kontrolisala Vojska Republike Srpske, te da je u tom njihovom proboju stradalo oko 2.300 lica.

“Tu je, nažalost, bilo 1.200 onih koji su izgubili život na način koji nije u skladu s važećim konvencijama i to je, po meni, težak zločin. Zločin pojedinačnog karaktera i najveći broj tih pojedinaca je ili presuđeno ili su u sudskim sporovima”, rekao je Višković.

On je ponovio da rezolucija u istorijskom smislu ne znači ništa, ali u političkom smislu predstavlja veliki problem jer može da se odrazi na odnose unutar BiH.

Višković je istakao da su predstavnici drugog entiteta u zajedničkim institucijama zloupotrijebili svoj položaj i da je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović s razlogom podnijela određeni broj krivičnih prijava.

“Ne može ambasador BiH pri UN da lobira za ovaj dokument iza leđa Predsjedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku. Možemo čak reći i da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković vjerovatno znao za ta dešavanja, a o tome nije obavijestio Predsjedništvo BiH”, dodao je Višković.

On je naveo da ne može da tvrdi da li je član Predsjedništva BiH Željko Komšić znao za to, ali da član Predsjendištva BiH Denis Bećirović vjerovatno jeste, jer već neko vrijeme o trošku građana BiH boravi u SAD i lobira za rezoluciju.

“Ako misli da lobira za budućnost BiH, griješi. Oni ovim BiH prave više štete, nego koristi, iako se kunu u BiH i njene institucije”, poručio je Višković.

On je uvjeren da će poslije izbora koji se dešavaju u Evropi u toku godine, pa onda na kraju i izbora u Americi krajem godine, sve otići tamo gdje ne treba ili će se stvari dovesti u red i posložiti na pravo mjesto.

“Nadam se ovom drugom. Mi kao narod moramo da budemo pametni, da budemo koliko je god moguće jedinstveni, da ne napadamo jedni druge zbog gluposti”, zaključio je Višković.

SRNA/Foto: Srna (videoscreenshot)

NAJČITANIJE