24.8 C
Prijedor

ZA PROGRAM U GODINI PRED POLAZAK U ŠKOLU IZDVOJENO VIŠE OD 500.000 KM

Vlada Republike Srpske za realizaciju Program za djecu u godini pred polazak u školu izdvojila je u ovoj godini više od 500.000 KM, a bilo je uključeno gotovo 3.500 mališana koji treba da krenu u prvi razred, izjavila je Srni pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović.
Cvijanovićeva je napomenula da je to oko 40 odsto od ukupnog borja prvačića, te da posljednji podaci pokazuju da je putem “e-upisa” prijavljeno 8.811 mališana za upis u prvi razred osnovnih škola.

“Očekujemo i da taj broj bude veći, jer se dešava da se djeca zbog određenih okolnosti prijave pred početak školske godine”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je ovaj program značajna pedagoška intervencija za svu djecu koja treba da krenu u osnovnu školu, a nisu pohađala predškolsku ustanovu, te pojasnila da se sprovodi od 1. marta do 31. maja.

“Program traje oko 190 časova i ove godine je realizovan u 37 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi, te četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju, a angažovano je 205 vaspitača”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je za sprovođenje ovog programa angažovano 205 radnika u 205 vaspitnih grupa, te da su ga realizovala lica koja su bila prijavljena na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Tako da je, osim povećanog obuhvata djece predškolskog uzrasta nekim od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada, data mogućnost stručnom kadru da steknu radno iskustvo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela i da je kroz ovaj program do sada od 2011. godine prošlo 52.862 djece, te da je Vlada Republike Srpske za njegovu realizaciju izdvojila 4.593.654 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o načinu utroška sredstava za realizaciju Programa za djecu u godini pred polazak u školu u 2024. godini.

SRNA

Foto Pixabay

NAJČITANIJE