24.8 C
Prijedor

MILOŠEVIĆ: VIDOVDAN – NAJZNAČAJNIJI DATUM U ISTORIJI SRBA

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanoh snaga BiH Sreten Milošević izjavio je danas u Jezeru da je Vidovdan jedan od najznačajnihih datuma u istoriji srpskog naroda i temelj kolektivnog identiteta Srba.
Na obilježavanju Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske /VRS/ i Trećeg pješadisjkog /Republika Srpska/ puka, Milošević je rekao da je Vojska Srpske stvorila i odbranila Republiku i svoj narod.

“Danas kroz zajedničku molitvu oživljavamo lik Svetoga kneza Lazara, kosovskih junaka i svih naših mučenika. NJihova djela su poručila da sloboda nema cijenu i na nama je da to sjećanje sačuvamo”, rekao je Milošević, te čestitao krsnu slavu VRS-a.

General-pukovnik Gojko Knežević naveo je da je Vidovdan prelomni datum u srpskoj istoriji, počevši od Kosovskog boja do Sarajevskog atentata.

“To su činjenice, ne mogu se prekrojiti i to moramo uvijek i jasno da poručimo”, ocijenio je Knežević, te dodoa da se Vidovdan obilježava i u nacionalnim lokacijama bataljona u Prijedoru, Bileći i Bijeljini.

Knežević je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Milroadu Dodiku za podršku i razumijevanje.

“Ovo je prilika da svim pripadnicima Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH čestitam krsnu slavu Vidovdan, da slavimo u zdravlju i uvijek brojniji i složniji”, poručio je Knežević.

Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

SRNA

NAJČITANIJE